Wat bestaat hier en wat niet?
1. Choco bestaat hier niet. Vervanging? Mangar! Geniaalste uitvinding ooit. Dat heeft een caramelachtige smaak, maar is zo ongelooflijk lekker!
2. Stella Artois hebben ze hier zelfs! Übergeniaal voor de Leuvenmensen onder ons! De Chilenen vinden het wel niet lekker, dus misschien is het toch niet gebrouwen in België?
3. Melk in vloeibare vorm? Bestaat wel, maar wordt hier nooit gebruikt. Alles in poedervorm: melk, chocomelk, ... Raar smaakje, dat wel...
4. Eten in glazen potten, in blik? Bestaat, maar wat zie je vooral? Eten in grote plastieken zakken. Daar snijden ze dan een kantje af om de ketchup, de mangar, ... eruit te krijgen. En de rest wordt zo open bijgehouden. Wat vind je zoal in deze vorm: mayonaise, ketchup, mangar, wasmiddel, afwasmiddel, confituur, ...
Plaatselijke confituur:
Shampoo en conditioner:
Sauzen:
5. Flessen van 0,5 liter, 1 liter en 1,5 liter zoals in België? Bestaat, maar genialer zijn de flessen van 3 liter. Die worden niet gekocht? Zal zijn! Alles is hier in grote hoeveelheden. Chipszakken zijn gigantisch groot, blikken, flessen, ... Chilenen zien het groot!
6. Frisdrank bestaat hier wel, maar er is iets wat veel meer geliefd is dan dat: hier bestaan zakjes met poeder in. Verschillende kleuren en smaken. De bedoeling is dat je dit mengt met water en dan heb je wat ze hier jugo noemen (= sap). Beschouw het als een soort van grenadine, maar niet zo zoet. Dat is in ongelooflijk veel smaken te krijgen en is supergoedkoop!
Chilenen en hun (soms toch wel rare) maaltijdgewoontjes
1. Chilenen eten bij elke maaltijd een slaatje, op zich niet abnormaal. In tegenstelling tot bij ons Belgen doen ze er geen vinaigrette op, maar wel altijd zout en citroensap. Dat klinkt zuur? Dat is het ook! Aan deze gewoonte moet ik nog wennen!
2. Zout? Hét voedingsmiddel van Chilenen! Overal vind je zout in! Een voorbeeld? Zout en een appel, een nectarine, een pruim, water met zout, eten waar al zout in zit, nog meer zout in steken. Vooral bij fruit moet dat blijkbaar ongelooflijk lekker zijn want dat zou de smaak van het sap meer doen uitkomen. Maar tot die conclusie ben ik toch nog niet gekomen. Misschien toch nog eens proberen?
3. Voor de Limburgers onder ons: gebak is hier enkel geïntroduceerd door een andere Belg. Taarten bestaan hier eigenlijk niet, enkel cuecues (cake, maar uitspraak is heel raar). Hiervan hebben ze verschillende recepten. Maar een mixer? Vergeet het! Met de ruwe hand! Zo hebben we vandaag een cuecue quemado gemaakt (een verbrande cake, de woorden achter elkaar klonken gewoon grappig want je had 3x kekekemado).
4. Bij ons eet je ofwel patatten ofwel rijst, hier mengen ze de twee door elkaar in 1 gerecht. Best wel een aanrader want het is zeer lekker!
5. Hutsepotsoep van de jaren 60, met het merk op van onze grootouders? Volledig hot hier! En zo lekker!
Nieuwe ontdekkingen
1. Heerlijkste ontdekking tot nu toe? Churrasco, hamburger met daarin: vlees, tomaat, avocado en mayonaise. Overheerlijk! Maar wen een uitdaging om dat in je mond te krijgen en smossen is part of the job!
2. Raarste bekend 'gerecht' in Chili tot nu toe? De Choclo. Dit is een maïskolf die men opwarmt en daar smeert men boter en vooral zout over. Deze moet je dan met de handen opeten. Hier is dat een delicatesse. Op zich niet mis, maar een beetje raar. Leve de calorieën!
3. Wat leren eten hier? El sandía, de watermeloen. Vergeet de watermeloen in België, ongelooflijk rommel! In België eet ik nooit watermeloen, hier wel. Veel zoeter, waterachtiger, kortom, veel lekkerder dan in België! En dat heeft hier gigantische afmetingen en is ook weer supergoedkoop: nog geen 1 euro voor een watermeloen van een goede 4 kilogram!
4. Jij leerkracht, ik de leerling? Calzones rotos! Mengeling van bloem, eieren, gist, suiker en water. Van dit mengsel worden er speciale vormpjes gemaakt en die worden gefrituurd. Daar wordt bloemsuiker opgesmeerd en smullen maar! Écht superlekker! Ik heb ze vandaag zelf gemaakt met Tia Paulina en Tia Paola. Met mixer? Vergeet het! Met de ruwe hand! Maar zo leuk om te doen! Hier is dat echt een groepsgebeurtenis. De hele keuken stond vol mensen die aan het helpen waren, aan het praten met elkaar,... Zalig!
Hun voorkeur?
Belgische chocolade! Ze zijn er zotter van dan wij zelf :)
Amaai, dank je wel Ingeborg. Wat is het leuk al die dingen te kunnen lezen en eveneens te kunnen zien. Hartelijk dank het is alsof we ginder ook zijn. Je neemt ons werkelijk mee naar Chili we hebben het gevoel in het tehuis te zijn samen met de kinderen en voelen we ons werkelijk bij hen en zij zijn hier bij ons. Het moet een geweldig gevoel geven samen te werken en te kletsen in de keuken. Hartelijk dank voor je inzet bij de kinderen en voor de kinderen. Doe zo verder iedereen kan niet anders dan je op de handen dragen. Heel veel groetjes en een abrazo y beso para todos tio Erich y tia Roos
BeantwoordenVerwijderenvergeet de lama, en pak gewoon een pakeet calzones rotos mee!! :-p
BeantwoordenVerwijderenCeline